ВИЗИТА НА ЯВОР ХАЙТОВ В БРЮКСЕЛ ПО ВЪПРОСА ЗА ШЕНГЕН

qvor

Заместник-председателят на 43-ото Народно събрание и депутат от Земеделски народен съюз за област Враца Явор Хайтов замина за Брюксел. В белгийската столица той ще има серия от срещи с представители на политическия елит от Европа, в центъра на които са проблемите, които спират България за приемането й в Шенген.


„Ние сме сигурна граница на Европейския съюз и като такава заслужаваме да станем част от Шенгенското пространство. От работата ми като заместник-министър на МВР по отпадането на визите при пътуване в чужбина знам, че ограничаването на българите при пътуванията е несправедлив акт, който трябва да бъде отменен. Срещите ми в Брюксел са представители и на една от страните – Холандия, които засега отказват да ни допуснат в Шенген”, коментира преди заминаването си Хайтов.


В четвъртък заместник-председателят на Народното събрание ще е официален гост на събитие, организирано от интерпарламентарната асамблея на Бенелюкс (Белгия, Холандия и Люксембург) и нейния председател г-жа Дитие Рейдерс.


Петъчната програма от престоя на Хайтов в Брюксел също ще е натоварена – тя включва разговори с белгийския държавен секретар по въпросите на социалните измами Барт Томелейн и с Ян ван Лаарховен, генерален секретар на Бенелюкс.