СОЦИОЛОЗИТЕ: ПРЕДСРОЧНИ ИЗБОРИ ПРЕЗ ЕСЕНТА!

20140317PHT39124_original

Избирателната активност ще изиграе съществена роля при резултатите от изборите за Европейски парламент. Хората много се умориха и практически ние сме в предизборна обстановка още от края на изборите през май, миналата година. Затова някак си вяло протича и сегашната предизборна кампания. На тази база очаквам сравнително ниска избирателна активност – вероятно около 2 млн. и 500 хил. българи ще отидат до избирателните урни.

При такава избирателна активност, ще се повишат изборните резултати на партиите с твърд електорат – БСП и ДПС. ГЕРБ успяха да удържат позиции на алтернатива на сегашното управление и това им носи политически бонус.

Ще бъдат лишени от шанс обаче по-малките партии, които се надяват да прескочат изборната бариера. Най-вероятно, освен БСП, ГЕРБ и ДПС, евродепутати ще има коалицията „ББЦ, ВМРО, ЗНС и „Гергьовден“. С малки шансове остава Реформаторският блок. „Атака“, НФСБ и АБВ са с различима подкрепа, но не мисля, че ще успеят да прескочат изборната бариера и да излъчат евродепутати. Фактът, че „Атака“ поддържа мнозинството в сегашния парламент ще доведе до отлив на гласове за партията на Волен Сидеров.

Очевидно е, че този парламент, с този баланс 120:120, няма как да изкара пълен мандат. Респективно, след изборите на 25 май, всеки ще направи своите политически сметки кога да има предсрочни парламентарни избори. Най-вероятно те ще се случат още тази есен.