РУМЕН ЙОНЧЕВ: НАСТОЯЩОТО ОБЕДИНЕНИЕ НА ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ Е СТЪПКА КЪМ СЪЗДАВАНЕТО НА НАЦИОНАЛЕН СЪЮЗ

ZNSРумен Йончев, лидер на ЗНС разясни, че настоящото обединение на политически партии е стъпка към създаването на национален съюз.


„Национален съюз, който не е посветен на един вожд, който да продължи да съществува в нещо по-силно и консолидирано след местните избори. Този национален съюз ще покрие цялата карта на България. Национален съюз, който ще прерасне в нещо по-силно, което никой досега не е правил”, заяви Йончев. На коалиционното събрание във Варна бе и зам.- председателят на парламента Явор Хайтов, който е съпартиец на Румен Йончев в Земеделски народен съюз.


На пресконференцията стана ясно още, че партиите, които ще влязат в новия национален съюз ще се разпуснат след местните избори и ще се обединят в една партия. Как ще се ръководи новата политическа формация не е от такова голямо значение, каза Светлин Танчев. Може да се вземе решение тя да има съпредседатели. Важното е, че ще има централна регистрация, а същинската работа ще е с хората и структурите по места.


„Всеки от нас си е оставил егото вкъщи. Името на съюза няма да повтаря името на нито една от политическите сили в него”, заяви Танчев. Румен Йончев добави, че сега предстои да се обикаля цялата страна, защото формацията има намерение да издигне свои кандидати във всички общини.


Конкретно за Варна новата формация има свой представител - депутатът Георги Ковачев, а той от своя страна се ползва на местно ниво от подкрепата на актива на напусналите партиятата на Бареков - ББЦ, начело с областния председател Светлан Златев.


„Останал съм верен на хората и идеите, за които съм работил. Затова призовавам за нов политически стандарт, хигиена в политиката и хората да помнят малко по-дълго и да изпитват политиците си. Затова призовах днес тези, които ни подкрепят да ни изпитват”, заяви на свой ред Светлин Танчев.


В края на пресконференцията депутатът Георги Ковачев разясни, че не се пристъпва директно към регистрация на нова партия, защото технологично това е трудно постижимо до местните избори.