РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ЕВРОВОТА ПОСОЧИХА КЪДЕ Е ЗЕМЕДЕЛСКИЯТ СЪЮЗ

43918-2101-niky_1024x700_620_348Г-н Йончев, искахте двуцифрен резултат за коалицията на евровота и той е факт. Какви ще са политическите ходове обаче от тук нататък?

Този резултат беше от изключителна важност и показа, че нашата коалиция сработи. Постигнахме най-трудното в коалиционната политика и доказахме, че четири по едно е равно на пет, а не на четири и в това беше смисъла на нашата обща работа. Искрено благодаря на всички земеделци, които работиха упорито и дадоха своя принос за този резултат.

Говори се за служебно правителство до провеждането на предсрочни парламентарни избори - как точно трябва да бъде съставено то?

За нас има три основни стъпки, които трябва да предприемат политическите сили отсега нататък, за да изведем страната от политическата безизходица. На първо място, всички сили, прескочили бариерата на евроизборите, трябва да се споразумеем за датата на предсрочните избори за Народно събрание.

След това трябва заедно с президента да формираме едно консенсусно служебно правителство, което да доведе страната до тези избори и междувременно да започнем консултации за определяне на следващия български еврокомисар - с консенсус.

Това е дневният ред, който зададоха избирателите тази неделя. Само така ще можем да отговорим на исканията и на онези, които гласуваха, както и на негласувалите близо 70% от българите. Всяко отклонение от този дневен ред ще бъде безотговорност и игра с бъдещето на страната ни, която не можем да си позволим.

В контекста на очертаващата се сложна политическа обстановка у нас, с кого би си партнирала коалицията „ББЦ – ВМРО – ЗНС - Гергьовден”на българския политически терен?

Ние сме готови да си партнираме с всички, за да осъществим тези три важни за страната ни стъпки и да проведем едни нормални парламентарни избори. Това е заданието на българския политически терен. Всякакви други договорки и сценарии са опасни, защото излизат извън желаното от народа. Изборите ще определят кой ще получи доверието за бъдещо управление и ако на тях гласуват повече хора, ние сме уверени, че можем да спечелим това доверие.

Мислите ли, че е възможна коалиция между ГЕРБ и ДПС, след предсрочен парламентарен вот у нас?

Всичко е възможно, за съжаление, в нашата политика и се страхувам, че този сценарий вече се готви. Именно затова хората трябва да ни подкрепят. Това ще бъде едно опасно управление, което ще изправи страната пред нови проблеми, а резултатът от него не е трудно да бъде предвиден. За справка - вижте какво се случва с БСП и с България след една година делене на властта с ДПС. Едно е сигурно - българските избиратели по никакъв начин не са задали подобна посока и ако това се случи, то ще бъде срещу народа.

По време на предизборната кампания заявихте, че резултатите от евровота ще са крайъгълен камък за земеделското единство. Какво казвате днес на земеделците?

Земеделците бяха доста единни на тези избори, по-единни от всякога досега. Разбира се, явиха се обичайните продавачи на името "земеделци" тук и там, но вотът на земеделското движение беше съсредоточен при нас, защото няма леви и десни земеделци. Това беше естественото място на земеделското движение и резултатите са налице. Аз обиколих цялата страна и никога не съм виждал такъв ентусиазъм в земеделските среди и толкова свършена работа. Резултатите от евровота посочиха къде е Земеделският съюз и това предстои да бъде забелязано от обществото.

Интервю на Анета Божидарова