РАНО ИЛИ КЪСНО ЕНП ЩЕ СЕ РАЗГРАНИЧИ ОТ ГЕРБ

43918-2101-niky_1024x700_620_348Румен Йончев е четвърти в листата на коалицията около „България без цензура“. Роден е през 1971 г. в Пловдив, завършил е международни икономически отношения в УНСС. През 1999-2001 г. е зам. изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие“. Лидер на Земеделския народен съюз (ЗНС). Депутат в 42-рото НС. През февруари т.г. напусна Коалиция за България и представлява ББЦ. Владее английски, френски и руски език.​- Г-н Йончев, обявихте се за премахване на мониторинга на ЕС върху правосъдието и вътрешната ни сигурност. Това възможно ли е?
- Възможно е и е необходимо. Само ние и Румъния сме подложени на такъв мониторинг, а проблеми в тази сфера имат всички в ЕС. Става дума за неприемлива неравнопоставеност, а ефектът е преди всичко в полза на двете големи партии у нас - БСП и ГЕРБ, да си уреждат по един лош доклад една на друга. Не знам това по какъв начин помага на България.

- Подозирате ли ЕС в лицемерие?
- По-скоро подозирам нашите евродепутати и българските еврочиновници в лицемерие. Виждал съм ги „на терен“ как работят за това докладът да е по-лош, само за да докажат, че те са били по-добри в управлението. Този тип наблюдение през криво огледало няма никаква стойност за България и трябва да бъде премахнат. Още повече че нищо не следва от тези доклади.

- Това ли ще е една от задачите на бъдещите евродепутати на коалицията около „България без цензура“ (ББЦ)?
- Това ще е само една от мисиите им. Време е България да стане равноправен член на ЕС. В следващия ЕП съотношението на групите ще бъде доста по-балансирано и малките групи ще имат доста повече влияние. Добре ще е да се възползваме от новата ситуация за българските интереси.

- А вие от коалицията около ББЦ къде ще търсите своето място? След изключването на ЗНС от ЕНП има ли път назад за вас към европейските десни?
- Ние, земеделците, никога не сме били част от десницата. Бяхме в ЕНП, доколкото те имаха претенции да „държат“ и центъра. Сега ни е трудно да търсим път към тях, щом лицата на ЕНП в България са Борисов и Цветанов. Очакваме в бъдеще те да се разграничат от тях, както се случи с партията на Берлускони в Италия. Този сценарий рано или късно ще сполети и ГЕРБ, но това не е наш проблем.
Ние търсим онази група в ЕП, която ще ни позволи да отстояваме българския национален интерес. В ЕНП, както и във всяка друга голяма група, това е трудно - четиримата или петима родни евродепутати потъват в множество от 200-300 членове и нищо не могат да направят.

- Вие призовавате ли вашите симпатизанти да гласуват с преференция за вас? Иван Костов препоръча този вариант на Реформаторския блок (РБ).
- Ние нямаме проблема на РБ, където няколко несъвместими партии се опитват да оцелеят заедно въпреки всичко. При нас има добро взаимодействие и допълване. Затова и не призовавам никого да упражнява правото си на преференция, това е личен избор. Целта ни не е да се мерим, а да имаме максимален резултат.

- Колко добро е сътрудничеството във вашата коалиция? Какво е бъдещето й? Ако не се представите добре, ще я разтурите ли?
- Нашето споразумение включва и предстоящите парламентарни и президентски избори, т.е. съюзът ни е разположен напред в бъдещето. А виждайки пълните зали, мисля, че представянето ни на евровота ще е над очакванията.

- А какви са очакванията?
- Нашата цел е общият ни резултат да надвишава 10% от гласувалите. Това би било приличен резултат за времето, с което разполагахме.

- Възмутихте се от липсата на морал у родните политици, каква е гаранцията, че вие притежавате необходимия морал?
- Гаранцията е, че вече 20 години съм в политиката и всеки би могъл да се запознае с това, което съм свършил. Коалицията ни е изградена от две утвърдени партии - ЗНС и ВМРО, всяка от които е повече от 100 години на политическия терен, и върху това надграждаме с енергията и младостта на хората от „Гергьовден“ и „България без цензура“. Мисля, че това е солидна основа за развитие и успех.

- Във всяка коалиция има по една земеделска партия за цвят - в РБ, в „Коалиция за България“, при ГЕРБ, при вас. Какво е бъдещето на земеделското движение?
- Ние в ЗНС отдавна се опитваме да правим истинска политика, а не да служим за украшение. Имаме самочувствието, че при нас е основната част от земеделското движение. Напоследък все повече хора се завръщат при нас, защото виждат, че водим самостоятелна и смислена политика. Не сме табела, която се продава.

- Какво ще направите за земеделците на европейски терен? Имате интересна идея за раздробяване на европроектите - повече на брой с по-малък мащаб.
- Големият проблем на земеделието в България е, че бе приложена европейската щампа, без да се отчитат нашите специфики. В резултат бенефициенти се оказаха най-големите стопанства, а малкото и средното земеделие започна да изчезва. Това е опасна тенденция, защото големите не гарантират особена заетост. Това обрича селата на бедност. Ние знаем какво трябва да се направи. Да се пренапишат програмите, така че те да обслужват малкия и средния фермер, да възстановим семейното земеделие като основа на този бизнес. Раздробяването на проектите, първо, ще даде възможност европейските пари да стигнат до повече хора, и второ, малките проекти генерират по-малко корупция.

- Не криете пристрастията си към ядрената енергетика.
- Убедени сме, че България има нужда от развитие на ядрената енергетика. На първия референдум подкрепихме идеята за построяване на АЕЦ „Белене“. Освен традиционните отрасли - земеделие и туризъм, страната ни трябва да заложи и на високите технологии. Ядрената енергетика е добър пример в това отношение, а имаме и традиции.

- Как ще отговорите на упреците, че проекти като „Южен поток“ и „АЕЦ „Белене“ ни правят зависими от Русия?
- Бих искал да чуя откъде другаде можем да внасяме газ и енергийни ресурси. Искам да разбера и какво направиха нашите евродепутати, за да не мине това решение на ЕП - препоръката да спрем проекта „Южен поток“. В крайна сметка, когато един проект осигурява над милиард инвестиции, аз съм „за“. Нашето географско положение ни дава уникални възможности и ние трябва да се възползваме от тях.

- Каква трябва да е българската позиция по кризата в Украйна?
- Нашата позиция трябва да е преди всичко българска. Вижте Германия, която има сериозни бизнес отношения с Русия, колко умерено и плавно се развива нейната позиция. Ние не бива да допускаме налагането на санкции, защото това би означавало огромни икономически загуби за България. Трябва да защитим и българското население, което живее в Украйна. Държавата трябва да направи всичко необходимо дори с цената на прибиране на сънародниците ни. По-добре е в България да се заселват българи, отколкото сирийци и северноафриканци.

- Има ли шанс законопроектът „Чисти ръце“ да бъде приет в този парламент?
- Дълбоко се съмнявам, не виждам воля. Причините за това са две - защото ще разтърси елита на държавата и защото има известна доза ревност - този парламент просто не желае да приема наши инициативи. Очевидно партиите на статуквото се страхуват, че възниква нещо ново, което не могат да контролират.

- При какви условия ще поискате предсрочни избори?
- За да поискаме предсрочни избори, трябва да докажем, че към нас има доверие. Това ще проличи на евровота. Ако получим подкрепа от хората, веднага ще настояваме за парламентарни избори. За нас най-добре е това да се случи през есента.

- След предсрочни избори Бареков се вижда като премиер, назначи си и вътрешен министър. Вие за какъв пост се готвите?
- Едни предсрочни избори ще обновят политическия елит. Но нека първо видим резултатите от европейските, те ще покажат тенденциите. 

 

(в. Преса, печатно издание, брой 134(840) от 21 май 2014)