НАДЕЖДАТА НА ХОРАТА КЪМ КОАЛИЦИЯТА Е ГОЛЯМА

Костадин Василев, член на ПП на ЗНС: 

коста  4x3В стопанисването на земята се крие и шансът за излизане на държавата от кризата, смята обл.-председател на ЗНС-Смолян

 

Костадин Василев е типичен родопчанин – сдържан и изпълнен с енергия за работа. Той е човек на действието, а не на празните приказки. Доказва го и професионалната му биография – 10 години се занимава с частен бизнес, бивш секретар и бивш зам.-кмет на община Смолян. Трети мандат е общински съветник. Семеен, с едно дете.


Г-н Василев, важно ли е за българите в Смолянско какъв ще бъде Европейският парламент? 

В Смолянска област българите се интересуват от това дали имат работа, вълнуват се от лошите пътища и беднотията. В този смисъл не очаквам висока избирателна активност като цяло в областта. А и тази кампания, по мое мнение, протича някак вяло. Поне на този етап. Хората искат отговори и решения на ежедневните си проблеми и по-малко се интересуват от това какъв ще бъде Европейският парламент.

Какво очакват хората от коалицията "ББЦ, ЗНС, ВМРО и "Гергьовден" като конкретни политики? 

Надеждата на хората от малките населени места към коалицията е голяма. Особено в райони като нашия – с голяма безработица, с възможност за развитие само на високопланинско земеделие. Битовите проблеми излизат на преден план и с тях са свързани и очакванията на хората – как ще се изкупуват картофите – това е днес актуалния проблем за земеделските производители от Родопите.

А в по-мащабен план – в Родопите най-вече чакаме европейски пари за реновиране на училищата и детските градини, за строеж на пътища, за водния цикъл на градовете и на малките населени места.

Проблемът е, че общинските бюджети са малки, а и трудно събираеми. Остава да се разчита на държавната помощ и на европейските пари, които са особено необходими за региона – за качествен ръст на живота на населението на Родопите. Разчитаме много и на туризма, но и тук опираме до европейските пари. Само че около 40 населени места в Родопите не са включени в Програмата за развитие на селата и на селските райони и парите по нея не могат да се ползват. Това ощетява туристическия бизнес в региона.

Кои са най-спешните мерки, които следващото правителство трябва да предприеме? 

На първо място - справедливи субсидии за българските фермери. Нужни са спешни мерки в здравеопазването и в пенсионната система. Сивата икономика трябва да излезе на светло. Трябва да бъдат премахнати осигурителните прагове. Във високопланинските райони и в малките населени места, които развиват малки местни производства, данъците трябва да бъдат по-ниски. Това само ще стимулира местния бизнес. ЦЯЛОТО ИНТЕРВЮ ЧЕТЕТЕ В НОВИЯ БРОЙ НА ВЕСТНИК "НАРОДНО ЗЕМЕДЕЛСКО ЗНАМЕ"