НАД 80% МОБИЛИЗАЦИЯ НА ЗЕМЕДЕЛСКИЯ ВОТ

Младен Станев, член на ПП на ЗНС:

mladen 22„Виртуалните ферми” на младите хора в интернет трябва да се превърнат в реални, смята председателят на обл.-настоятелство на ЗНС-Варна

Младен Станев е човек с впечатляваща биография. Член е на БЗНС от 1993 г., а от 2008 – член на ЗНС. Завършил е ВВСУ "Любен  Каравелов"  - София, със специалност инж."Промишлено и гражданско строителство". Придобива и следдипломна квалификация за мениджъри към  Австрийската стопанска камара

Учредител и член на УС на Камарата на занаятите във Варна, председател е на Дружеството за приятелство с Монголия,  зам.-председател на Дружеството за приятелство с Русия и с ОНД, председател на Славянски културен център” – Варна, председател на "Съюз на производителите от Североизточна България", член на „Орден на рицарите тамплиери” - България, член на „Императорска православна палестинска общност” – Русия, член на парламента на „Асоциацията на българите по света”.

В професионален план Младен Станев 10 години / от 1984 до 1994 г. / работи в ГУСВ – Варна. От 1994 г  се занимава с   частен бизнес / производство и търговия на хлебни и сладкарски изделия, строителство и ремонтни дейности/. Семеен е, с 2 деца.

Г-н Станев, остават броени дни до изборите за ЕП. Мобилизирани ли са варненските земеделци и какви са вашите очаквания за избирателната активност?

За голяма моя радост и изненада, се оказа, че земеделците от Варна разбраха важността на тези избори. Голяма част от нашите членове стават застъпници / повече от 500 човека /, а желаещите са около 1000, всеки ден  подаваме наши земеделци за застъпници. За  пореден път показваме дисциплина и лоялност към коалицията  /ВМРО и „Гергьовден” заедно не са дали и 200 застъпници /. Желанието на варненските земеделци да станат застъпници всъщност означава поемане на сериозен ангажимент и  очакване за много добри резултати на предстоящите избори за Европейски парламент. За  съжаление, не навсякъде срещаме същото отношение от коалиционните ни партньори, но всеки поема личните си отговорности в една кампания.

Моите очаквания са 70-80% от  всички земеделци в страната да  излязат и да гласуват. Сега усилено провеждаме обучение за преференциално гласуване - за Бюлетина № 28 – с преференция № 4 - за кандидатът на ЗНС Румен Йончев.

По общините също се активизираха нашите членове и активно работят за по-добри резултати. Надеждите за успех са доста големи. Възстановихме и организацията на ЗНС в Шумен, където също много активно се включват  в организацията на изборите за ЕП. Въобще, във Варненско ври и кипи.

Кой е най-важният въпрос за българите, поставен в контекста на европейското ни членство?

Защита и запазване на традиционното българско земеделие – това е въпросът, който мен лично най-много ме вълнува и който смятам, че трябва да бъде един от основните в политиката на ЗНС. Трябва да бъде пресечена тенденцията на изместване на българските стоки от търговските вериги. Това задушава съществуването на малките и средните производства. Днес българското производство е навряно в ъгъла – държавата не управлява никакъв контрол върху нерегламентирания внос. Освен това, българското правителство трябва така да промени правилата за усвояване на европейските средства у нас, че европейските директиви за производство на земеделска продукция да не изглеждат непосилни за нашите земеделски производители. Защото днес това са реалностите.

Това, разбира се, може да стане още по-добре, ако в Европейския парламент има силно земеделско присъствие, което да защитава българското производство и да отстоява интересите на българските дребни и средни производители в Брюксел. Това е и една от основните причини за силната мобилизация на земеделците от Варненско в кампанията на тези избори.  

Защо според вас европейските средства не достигат до дребните и средни български предприемачи и как трябва да се промени това?

Заради липсата на прозрачност и голямата корупция, европейските средства все още са голяма рядкост за малките земеделски стопани. Известно е, че 80-90% от европейските пари отиват в 6-7 % от българските фермери. Този факт е показателен какво се случва у нас. И това категорично трябва да се промени.

Нека не се заблуждаваме - тогава, когато има активно участие на ЗНС в управлението на България, тогава ще можем реално чрез лостовете на властта да променим правилата така, че европейските пари да достигат до дребните и средните земеделски стопани. Защото политиката на ЗНС е такава. Ако Министерството на земеделието и храните се ръководи от земеделец, той ще прокарва точно такава политика – защита на местните производства и на традиционното българско земеделие.

ЦЯЛОТО ИНТЕРВЮ ЧЕТЕТЕ В НОВИЯ БРОЙ НА ВЕСТНИК "НАРОДНО ЗЕМЕДЕЛСКО ЗНАМЕ"