ЛИДЕРЪТ НА ЗНС РУМЕН ЙОНЧЕВ ДАДЕ СТАРТ НА ЖЪТВАТА

DSC04581На 5 юли бе даден старт на жътвата в Манастирище. Местността Бостаните от ранна утрин оживя от свирнята на младежкия духов оркестър от с. Гложене. Сърцатите играорци на Тони Първолов от танцова формация „Хоро” не се сдържаха и заподскачаха по пшеничното стърнище. Пременени с традиционните манастирски носии и със сърпове на рамо заприиждаха млади и стари жътварки. Най-малката сред тях бе седемесечната Ивайла, която бе дошла на полето, което обработват нейния дядо и татко.

Земеделският производител Георги Георгиев посрещна скъпи гости за началото на жътвата. Сред тях бяха народният представител Румен Йончев, заместник-председателят на Земеделски народен съюз Явор Хайтов, кметът на Криводол Петър Данчев, председателят на ОбС в Хайредин Светла Петрова, директорът на ОПУ Пламен Ганецовски, д-р Георги Комитски, Ангел Симеонов, общинският съветник Милица Кирилова, представители на фирмите-партньори Ай Ди империал- Садово и АСМ-Монтана, приятели и жители на Манастирище.

Празникът започна с обичая зажънване, като сноп от първите отрязани класове бе поднесен на собственика на нивата Георги Георгиев за берекет и плодородие. Той, както и официалните гости, пуснаха в месала, овил първите отрязани класове, монети, за да е доходна годината. След това всички присъстващи отчупиха залък от бялата питка с мед, за да е хлебно зърното и богата реколтата. При опитния комбайнер Георги се качиха народният представител Румен Йончев и Явор Хайтов. След това бе лиснато менче с вода, за да е лека жътвата и модерният комбайн Клас навлезе в златната нива. Докато той прибираше първото жито, млади и стари се хванаха на кръшното хоро. 

„Особено се радвам, че толкова много хора уважиха нашия празник”, заяви развълнуван домакинът Георги Георгиев. „Започнах да се занимавам със земеделие точно преди 10 години. Обработвах 13 дка земя. Днес, заедно със синовете ми, стопанисваме 3000 дка в Манастирище. Исках да възстановим обичаите за началото на жътвата, както са го правили нашите деди и прадеди. Защото земята ни е хранила и ще продължава да ни храни. Това, което искам да пожелая на всички земеделци е добри добиви и по-високи цени за продукцията ни”, заяви той.

„Добре е, че земеделието ни върви напред, а не жънем със сърповете”, заяви народният представител Румен Йончев, слизайки от комбайна. „Искам да пожелая на земеделците здраве и пълен хамбар. Без съмнение те вече са се научили да правят модерно земеделие и да се радват на резултатите от труда си, дори в такава трудна година, заради климатичните условия. Нека да продължават да го правят, защото именно такива семейни стопанства пазят селата ни живи”, сподели Румен Йончев. „Особено ми е приятно, че сме се събрали само приятели, за да уважим старта на жътвата на нашия земеделец Георги от Манастирище. Земеделците от нашата област винаги са били обединени и са почитали хубавите български традиции, а сред неговите хубави ниви младите земеделци, певци и музиканти успяха да направят истински празник за началото на жътвата. Нека да се радват на високи добиви, на сплотено семейство и на тези красиви внуци”, поздрави домакина Явор Хайтов.

След откриването на жътвата всички се отправиха в стопанския двор. Там наздравиците и веселбата продължиха до късно, защото онези, които истински работят, умеят и от сърце да се веселят.

 

Иво ЙОРДАНОВ