ЙОНЧЕВ: САМО ПРЕДСРОЧЕН ВОТ МОЖЕ ДА ИЗВАДИ СТРАНАТА НИ ОТ СЪСТОЯНИЕ НА БЕЗТЕГЛОВНОСТ

rumen_jonchev_newjpgБългария е в състояние на безтегловност, от която трябва да излезе час по-скоро, което може да стане чрез провеждане на предсрочни парламентарни избори. Това каза в предаването „Пряка демокрация“ по ТВ7 лидерът на ЗНС и независими депутат, подкрепящ „България без цензура“ Румен Йончев.

„Държавата е в състояние на свободно падане. Това може да бъде приключено с избори и спешно съставяне на правителство. Служебно правителство няма да реши това, така че изборите трябва да бъдат възможно най-скоро. Затова ние гледаме на 26 октомври като една разумна дата за предсрочни избори“, подчерта Йончев.

По думите му краят на кабинета „Орешарски“ е станал ясен още в нощта на изборите - 25 май и той е бил логичен, тъй като това правителство не е носело политически образ. Йончев разкритикува сегашното управление и заради това, че не е сменило предишната администрация, която управлява европейските средства.

По повод изказванията на лидерите на ДПС и БСП, които се обявиха за предсрочни парламентарни избори, Йончев посочи, че никой от двамата не казал кога всъщност и по какъв начин ще се развие процедурата по предсрочен вот. „Затова открай време ние от ББЦ искаме един сериозен разговор с посредничеството на Плевнелиев, защото България не може да продължава да бъде в безтегловност“, категоричен бе Йончев. Според него „извиването на ръце“ между ДПС и БСП става с помощта на ГЕРБ.

Независимият депутат коментира и решението на правителството да изтегли 3 млрд. лв. По думите му то е взето по безотговорен начин, защото в пленарна зала са присъствали само 120 народни представители, от които едва половината са гласували за тегленето на този заем. „Дебат нямаше и не стана ясно за какво ще отидат тези 3 милиарда лева“, посочи Йончев.

Той се обяви в защита на идеята за въвеждане на задължително гласуване, като подчерта, че то ще изчисти системата и ще я рестартира. Това ще удари малцинствените партии като ДПС, смята той. Йончев подчерта, че разделителната линия между политическите партии трябва да бъде именно ДПС, за да бъде извадено движението поне за два мандата от властта, за да се изичсти политиката. Той прикани лидерът на НФСВ Валери Симеонов да се включи в инициативата на ББЦ за анти-ДПС съюз, а Симеонов от своя страна прие идеята с думите: „Вие чукате на отворена врата“.

Източник: bulgariabezcenzura.bg