ЗНС се присъеди към Бареков, Румен Йончев също.

/КРОСС/ "България без цензура", ЗНС и ВМРО влизат в битка за властта. От днес земеделците са част от новата коалиция, която ще се бори за първо място на следващите избори и за управление, което да промени държавата.

След решение на УС на ЗНС, депутатът Румен Йончев излиза от групата на "Коалиция за България" и се присъединява към партията на Бареков. Той ще бъде изразител на идеите и позициите на коалицията в НС.

"Имаме новина", припомни си годините в журналистиката Николай Бареков. Така той откри брифинга, който дадоха заедно с Румен Йончев след заседанието на Земеделския народен съюз. "Дискусията беше много прозрачна. Зададоха са много въпроси от земеделците. Удовлетворен съм от диалога. Можем да се поздравим с много интересен факт - Румен Йончев ще бъде нашият глас - на бъдещия съюз в парламента", подчерта Бареков.

"От днес политическата новина е, че няма мнозинство в това Народното събрание, което да управлява легитимно. Това поставя под въпрос бъдещето на този парламент и отговорът ще дойде на европейските избори. Битката вече не е за влизане в Европарламента. Не сме доволни вече от третото място, което ни дават в момента социолозите. Битката вече е за първото място. Ние сме алтернативата, която има цели и идеали", категоричен бе лидерът на "България без цензура".

"Сравнете Румен Йончев с г-н Найденов, Росен Петров - с Цветан Цветанов, Рада Коджабашева - със Симеон Дянков. Трябват хора с кураж, с идеали. Не интересчии като досегашните", посочи още той и съобщи, че е отправил предложение към зеделците да обмислят и излъчат своя номинация за земеделски министър.

"Предупредих Йончев, че няма да му е лесно. Ще бъде заливан с кофи с помия. Но той е смел човек, ерудиран, експерт", заяви Бареков и допълни: "Ние сме хора куражлии. Ще има още хора, които ще се присъединят към нас. Вече съм разговарял с представители на ГЕРБ. Той няма да е сам в парламента. Зад него има цяла политическа армия с пълководци и аз съм един от тях".

Оттук нататък на сегашното статукво лошо му се пише, предупреди Бареков. Следващото управление на България ще е на широка, консенсусна платформа, смята той.

Той изрази надежда ЗНС да стане магнит на всички земеделски движения в страната и подчерта, че земеделците имат нужда от обединение.

"Нашите врати са отворени за всички земеделци, няма да се откажем да работим с всички земеделци", ангажира се от своя страна депутатът от ЗНС Румен Йончев. "Новините са две и са взаимно свързани", съобщи той. "Току-що гласувахме, че ЗНС ще участва в коалиция с ББЦ и с ВМРО на следващите евроизбори и че аз ще изляза от парламентарната група на Коалиция за България и ще изразявам нашите общи позиции в Народното събрание", уточни той.

Днес на управителния съвет си поставихме една цел - след резултатите от общата ни работа на евровота процентът, който ще вземем, да е двуцифрен, каза още Йончев.

"Възможни са предсрочни парламентарни избори. Другата седмица ще има и други депутати, които се присъединяват към нас. Няма да има начин вече да се случи мнозинство в НС", заяви Бареков в отговор на журналисти.

Той обаче поиска първо да се мине през евроизбори и тогава да се отиде към предсрочен парламентарен вот.

Опитваме се да създадем така липсващия център в НС, посочи от своя страна Румен Йончев. "Имаме амбицията дори с двама, трима да извадим тапата на напрежението в този парламент. Опитваме се със силите, които имаме, да успокоим обстановката и този парламент да довърши нормално работата си. Напускам Коалиция за България, защото искаме да предложим нова политика. Влязохме там с една цел - да прекратим управлението на ГЕРБ. Тази задача изпълнихме и оттук нататък имаме други виждания и перспектива и ще я предложим с ББЦ", съобщи още той.