Румен Йончев: Виждам един президент, който се опитва да отстоява своето право на мнение и своето право на политика

14717111_571818273005886_7160091404928304257_n"Наследството на Плевнелиев е противоречиво, един труден наистина мандат, изпълнен с доста събития и доста трудни решения. Той невинаги вземаше правилни решения", каза в ефира на радио К2, Румен Йончев, председателят на Народен съюз.

Йончев обясни, че до голяма степен поведението на досегашния президент във външната политика на България може да се приеме като дестабилизиращо, тъй като "ние търсим баланс между Изтока и Запада, ние търсим едни нормални отношения с Русия".
Според лидерът на Натоден съюз първите индикации на президента Радев не са лоши. "Виждам един президент, който се опитва да отстоява своето право на мнение и своето право на политика. От назначенията, които направи личи един неполитизиран подход, който по-скоро търси експертност и познати с добро лица за служебно правителство", каза още Румен Йончев. Радев не просто беше избран с гласовете на 2 млн. българи, по-важното е, че хората дадоха своя глас за промяна. Искрено му желая успех, допълни депутатът.
По думите му проф. Герджиков и състава служебното правителство имат задачата не просто да организират предстоящите парламентарни избори, но и да продължат подготовката за европредседателството на България.
На въпрос какво мисли за заявките на определени кръгове, че няма да приемат резултатите от изборите, тъй като не са приети промените в изборния кодекс за мажоритарен вот, Румен Йончев заяви, че законите трябва да се уважават и опитите да не ги признаваме обикновено са диктувани от една или друга политическа сила. "Ние никога не сме си позволявали подобна стъпка, защото сме наясно, че дали мажоритарно, дали пропорционално – българският народ казва своето мнение и избира следващият парламент", категоричен беше той.
Коалициите са най-полезен и работещ механизъм на управление, заяви депутатът от Народен съюз. 
"България няма нужда от правителство на малцинство, а от правителство на мнозинство, обединено около определени цели и задачи. Всеки опит за правене на правителство на малцинство означава, че в един момент то ще бъде сринато тогава, когато е удобно на всички останали. Коалициите не позволяват никоя партия да налага на обществото само своите идеи и създават сериозни мнозинства, които да реализират определени политики. Ако във всеки един мандат ние правихме по 3 неща за България прогреса щеше да е голям. Не е нужно да се разбираме по всички политики, нужно е да определим няколко приоритета, които да бъдат реализирани в рамките на 4 години", заяви Румен Йончев.
Лидерът на Народен съюз обядни, че като политическа партия вече сме дали насоката, "за нас патриотичното обединение е истинският, автентичен политически център, за който говорим и мечтаем", каза още депутатът. Той е на мнение, че този център трябва да измести ДПС от ролята на балансьор и претендент за център и да гарантираме една умерена, национално отговорна политика, лишена от идеология, лишена от ляво-дясно, цветове и крайности. 
Йончев заяви, че ще направят коалиция с всеки, който приеме приоритетите, които считат, че са важни за българите, например по-високи пенсии, безопасността по границите и справянето с бежанския проблем. 
В икономически план – гръбнакът на икономиката е малкия и средния бизнес, не голямата индустрия и чуждестранните инвеститори, каза още Румен Йончев. "Основна цел за нас ще бъде намаляването на режимите и регистрациите, и лицензите, всичко, което задушава малкия и средния бизнес, и са по силите само на големите вериги и предприятия", заяви Йончев. По думите му около 1/3 от работната сила е извън България и плащат своите осигуровки и данъци извън страната, и връщането на българите в българската икономика е сериозна цел. 
Относно мониторинговият доклад на ЕК Румен Йончев беше категоричен, че винаги са твърдели, че този тип надзор върху българската съдебна система не е здравословен. Докладите отдавна се пишат в български централи и оттук идват сплетните и интригите, в Брюксел общо взето се чудят как да се оправят с нас, допълни той. Няма такъв механизъм, приложен към друга държава освен България и Румъния и това прави нашето членство неравнопоставено, каза още Йончев. 
Българите сами трябва да си оправим съдебната система, каза в заключение депутатът от Народен съюз.