СЛЕДВАЩИЯТ ЕВРОПАРЛАМЕНТ ЩЕ БЪДЕ НА МАЛКИТЕ ПАРТИИ!

IMG_7457Г-н Йончев, защо е толкова важно да се гласува на тези избори и могат ли те съществено да променят живота на българите? Питам ви, защото много от хората не виждат смисъл да гласуват на тези избори и смятат, че животът им по никакъв начин не се е променил за добро откакто сме в Европейския съюз...

Важно е да се гласува на всички избори, защото това е основно наше право, за което хората са давали живота си. Ако не намираме сред партиите онази, която е най-близо до нашите виждания за управлението на страната, ние сме длъжни да я създадем и да търсим подкрепа. Това са правилата на демокрацията и в България те ще работят само тогава, когато хората гласуват. Що се отнася до Европейските избори, то ние българите не сме единствените, които имат своите резерви към начина, по който функционира ЕС и за ефекта от нашето членство. Въпреки това, общият 500- милионен пазар на стоки, капитали и труд, общата отбранителна и външна политика, са единственият начин да са изправим пред конкуренцията на останалите големи световни сили. А ползите за България зависят от самите нас и не на последно място - от онези 17 наши представители, които ще изпратим в Европарламента. Очевидно е, че не сме изпращали верните хора, сега имаме възможност да променим това.

ГЕРБ, БСП и ДПС имат твърд електорат и според социолозите вкарват поне по трима депутати. Вие на какво разчитате?

Ние от ЗНС, ББЦ, ВМРО и Гергьовден разчитаме на себе си и на мнозинството български граждани, които не намират изразител на своите политически виждания сред трите партии на статуквото. Заедно с тези хора, ние избираме варианта да направим всичко възможно да променим страната си. Разчитаме на здравите основи, които сме изградили ние -земеделците и патриотите от ВМРО през нашата повече от столетна история, разчитаме на енергията и духа на младите и инициативни българи от ББЦ и Гергьовден, разчитаме на това, че заедно можем да променим порочния ход на историята от последните години. Твърди електорати няма, защото хората не са ничия собственост, въпреки че някои политици ги третират така. Не една и две партии изчезнаха през тези години и мисля, че други скоро ще ги последват. За нас е важно в малкото време, което ни остава до изборите да спечелим доверието на повече българските граждани, за да можем да поискаме и осъществим промяната.

Според социолозите зад „България без цензура” се нареждат АБВ и Реформаторския блок. Какво е мнението ви за тях? (Имат ли място Кунева, Първанов и Румен Петков в политиката?)

Според същите социолози, зад нас се нарежда и ДПС, което е голямата ни цел. За да разбием двадесет и пет годишния модел на “балансьорите”, ние трябва да изграждаме политически център, съставен от автентични български партии, който да нормализира живота в страната, да укроти страстите и да ни върне към приоритетите на хората за справяне с бедността, безработицата и икономическото развитие. Това, което целят изброените от вас хора, освен да оцелеят политически, е да продължат сегашния модел и да бъдат следващия “балансьор” или “брокер” в ляво или в дясно, следващата патерица, която ще крепи същото статукво. Поради това избирателите им отреждат място на опашката и там ще си останат, те принадлежат на миналото.

„България без цензура” е широка коалиция. Какво ви обединява?

Всъщност нашият съюз е доста сплотен и се гради върху здраво вкоренени български ценности като любовта към отечеството, справедливостта и солидарността между хората. И четирите партии имат за свой приоритет равномерното развитие на регионите, спирането на обезлюдяването и мизерията в българските села и малките градове, грижата за възрастните хора и завръщането и просперитета на младите в България. Ние имаме широка основа, като тя не стъпва на жълтите павета, а в селата и градовете на страната, където хората ежедневно се сблъскват с тежките предизвикателства на оцеляването. Това ни обединява и ни прави силни.

На местно ниво имате сериозни разногласия с ГЕРБ, БСП и ДПС. Ще успеете ли да намерите общ език в Брюксел?

Добър пример за това как не трябва да се случват нещата в Брюксел е последното гласуване в Европарламента по повод кризата в Украйна, което в голяма степен засегна и българските интереси. Аз бих искал да знам защо 18-те български евродепутати, които членуват във всички групи, допуснаха темата Южен поток да бъде употребена в ущърб на България и да бъде по същество блокиран един важен стратегически инвестиционен проект. Това е пример, как вътрешнополитическите различия вредят на всики нас. Трябва да е ясно, че в Брюксел нашите представители са български евродепутати, преди да бъдат от ЕНП, ПЕС или някоя друга група. Изводът е, че там трябва да изпратим нови хора, с друго мислене.

Коя от номинациите за президент на ЕК на т.нар. "големи" бихте подкрепили? 

Не е изключено, при очертаващата се сложна конфигурация на следващия парламент, нашата подкрепа да е от съществено значение за избора на следващия председател на Еропейската комисия. В този случай няма малки и големи, а водещи ще бъдат националните интереси и се надявам и останалите български евродепутати да осъзнават това. За щастие, ние сме доказали, че не зависим от европейските партийни централи и ще вземем своето решение съвсем свободно. Следващият Европарламент ще бъде на малките и българските пратеници там трябва да се възползват от това в името на България, да осъзнаят, че не са чиновници на висока заплата, а проводници на националните ни интереси.

Как си обяснявате мълчанието на ЕНП за скандалите при управлението на ГЕРБ?

Аз вече имах възможност да заявя пред ръководството на ЕНП, което предпочете да избере за свои лица в България Борисов и Цветанов, че за нас, земеделците, става невъзможно да споделяме принадлежността към това семейство с подобни лица. Предупредих ги, че в крайна сметка ЕНП ще претърпи сериозни вреди от това, че се идентифицира с тези хора, но това не бе чуто. Борисов и Цветанов използват всички средства за заблуда на своите европейски приятели и голяма част от истината бива изкривена и поднесена като политическа битка, а не като криминален сюжет. Поради това те направиха всичко възможно, за да бъдем отстранени и ние от ЗНС, за да не можем да говорим истината в ЕНП. Хубавото е, че в Европа нещата излизат наяве и в крайна сметка истината ще лъсне, така както това стана с Берлускони в Италия. ЕНП бързо забрави за топлите си отношения с него, Борисов също спря да го кани на гости.

Напуснахте изненадващо „Коалиция за България”. Изпитвате ли неудобство към колегите си от БСП и как реагираха избирателите ви на преминаването към партията на Бареков?

Ние земеделците подкрепихме Коалиция за България с единствената цел да спрем Борисов и ГЕРБ, които с цената на изборни машинации се готвеха да откраднат властта за втори път. Смея да твърдя, че без нас това нямаше да е възможно и изборните резултати го показват. В този смисъл няма никакво напрежение в отношението ми към колегите от БСП. Избирателите и членовете на ЗНС стоят твърдо зад решението ни да създадем съюза с ББЦ, защото той олицетворява следващата стъпка в нашата политическа стратегия. След като се справим с едно вредно и корумпирано управление, ние трябва да предложим на българските граждани алтернатива, която да реши проблемите на страната.

- На парламентарните избори миналата година застанахте зад БСП, за да не се върне ГЕРБ на власт. Не се ли опасявате, че ако бутнете правителството, както се каните от ББЦ след евроизборите, е възможно Борисов и Цветанов пак да управляват?

- Ние сме гаранцията, че Борисов и Цветанов няма да управляват. Това, което искаме от избирателите е да ни дадат ясен и категоричен вот за промяна, за предизвикване на предсрочни избори. На тези избори нашият политически център ще се превърне в основата на едно много по-различно управление на България, в което лицата от миналото нямат място. Ние сме единствените които реално искат предсрочни избори и промяна, останалите ги устройва статуквото - те са част от него.

Вие сте вносител на закона „Чисти ръце”. Ако той проработи, кои политици според вас ще отидат в затвора?

Този закон трябва да проработи, за да има промяна. Той всъшност не предвижда наказателни мерки, защото и сега, според българските закони, който краде, подлежи на наказание. Това са законите, които трябва да пращат крадливите политици в затвора и те трябва да се прилагат. Ние искаме да постигнем осветяване на политическия живот, нека хората да знаят кой как влиза и как излиза от политиката. Тогава греховете, за които говорим ще лъснат на показ, ще станат видими връзките на бизнеса с политиката, потока на богатствата и други зависимости. Присъдите по този закон ще ги издава народът, като изпраща в политическото небитие онези, които са си позволили да прекрачат границите. Останалото е работа на съда и прокуратурата. С приемането на такъв закон ще се наложи сериозно обновление на така наречената политическа класа, която работи в момента зад плътна завеса.

Николай Бареков каза, че по места се предлагат до 150 лева за глас. За кои партии имате данни, че търгуват с гласове?

Като пътуваме из страната и се срещаме с хората чуваме чудовищни неща за схеми и подготовка за манипулиране на вота. Използват се всякакви зависимости и пари, като най-много го правят партиите с най-много пари, дадени им от бюджета. Не си ли задавате въпроса къде изчезна субсидията на ГЕРБ? Единственият начин хората да противодействат на това и да обезсмислят тези схеми е да гласуват масово и да ни подкрепят, за да си върнат държавата. / Галерия