РУМЕН ЙОНЧЕВ: ЗЕМЕДЕЛСКОТО ДВИЖЕНИЕ Е ТАМ, КЪДЕТО СЕ ПРАВИ ПОЛИТИКА

a8d54db0a5fbГ-н Йончев, очевидно е, че ЗНС е на гребена на политическата вълна. Каква обаче ще бъде цената на този възход?

Много рано е да се говори за възход, още по-малко за гребена на вълната. Това, което се опитваме да правим е да върнем ЗНС в руслото на реалната политика, която напуснахме преди години. Това може да стане само ако успеем да заработим със същата сила, с която работят и останалите партии. За да се включим в този поток и да се опитаме да влияем на неговата посока. Няма да е лесно и се надявам организацията ни да издържи на това натоварване.

Изборите през май ще са показателни за това дали след събуждането миналата година сме способни да наберем скорост или не. Земеделският съюз е стара и тромава организация и ще ни трябват време и хора, за да заработим като политическа партия от 21 век.

Това, което ме радва, е че се появяват хора, които не бях виждал отдавна. Има известна енергия в организацията и това дава надежда, че възходът е възможен.

Що се отнася до цената, рано е да се каже, но тя ще бъде платена най-вече от ръководството на съюза, от този добър екип на Постоянното присъствие, който се оказа изправен пред избора да продължи бавното и болезнено самоубийство на земеделското движение или да направи опит, макар и рисков, да раздвижи нашите редици и да се занимаваме с политика. Радвам се, че избрахме втория вариант и се надявам да си струва. 

Означава ли четвъртото място за ЗНС в евролистата на коалицията с Бареков, ВМРО и „Гергьовден“, че за вас по-важни са предстоящите парламентарни и местни избори или това е оценката на коалиционните партньори за потенциала на ЗНС като вот?

Анализът на предстоящите европейски избори, начинът на водене на кампанията, кандидатите и атмосферата подсказват, че залогът е съвсем друг. Те ще зададат параметрите на политическото развитие на България в близко време и това е от огромно значение.

За нас първостепенната задача е да имаме максимален брой гласове и да заявим като коалиция своето ясно място в политическото бъдеще. Това ще рече, че тези избори са важни не само за нас от ЗНС, но и за цялата ни коалиция.

Що се отнася до оценката за електоралния потенциал на ЗНС, нея ще я дадем самите ние със своето участие във вота. Този път изборите позволяват преференциално гласуване и всички места в листата са практически равностойни. Ако ние имаме потенциал, редно е да го покажем, а не да чакаме оценка. В същото време съм притеснен, че на заседанието на Управителния съвет на ЗНС не чух конкретни предложения за евролистата. Не видях хора със самочувствие и увереност да бъдат кандидати.

Обяснимо е, че земеделци, които от години не членуват в никоя земеделска организация, сега проявяват интерес към ЗНС. Това ли е вашето разбиране за земеделската консолидация – постепенно малките формации да се прелеят в ЗНС?

Съществуването на Земеделския съюз има смисъл единствено, ако ще се занимаваме реално с политика, а не само да се явяваме пазители на една славна традиция. Това обяснява интереса на много земеделци към ЗНС и към това, което правим. Няма малки и големи формаци, има реални и работещи. И такива, които се превърнаха в дискусионни клубове на враждуващи фракци.

Напоследък има и една нова тенденция те да се превръщат в еднолични дружества, стопанисващи някакво име или табела, която разнасят и се опитват да я пласират някъде.

Земеделкото движение е едно и то ще бъде там, където се прави политика. В този смисъл не говорим за делене и консолидация, а по скоро за отслабване и засилване на цялото земеделско движение. Убеден съм, че днес единственият реален шанс на нашата 115 годишна организация да прескочи в новия век и да стане отново част от политическия пейзаж на България е в ЗНС и затова хвърляме всички усилия. Всеки, който иска да го има земеделското движение, да го има и занапред, трябва да бъде с нас и доста хора го правят.

Мнозина земеделци мечтаят за обединителен конгрес – всички сегашни формации да седнат в една зала и честно да бъде избран един лидер. Утопична идея ли е това?

С риск да повторя това, което казах, решението на проблема не е в лидерите, а в правенето на политика. Години наред робувахме на идеята, че лидерите могат да се разберат и да обединят всички земеделци и виждате какъв е резултатът.

Тези, които „ще седнат в залата”, са хора, отдавна показали своята неадекватност към политическите проблеми в България и поради това сме в това състояние. Земеделците няма да бъдат в такава една зала и пак ще останат надалеч.

Идеята не е утопична, а неработеща. Правили сме го много пъти и е време да си направим изводите, преди земеделците да останат по-малко от лидерите.

Ако успеем да създадем среда, в която земеделското движение отново да влияе на съдбините на страната, то ще роди и своите нови лидери. Това е задачата, която сме си поставили.

Редовите земеделци биха искали да знаят какъв е вашият професионален и социален статут, какви са вашите личностни ценности и приоритети?

Аз не съм нов човек в земеделските среди, просто съм един от онези потомствени, генетични земеделци, които май се поизчерпаха с нашето поколение. Пред мен никога не е стоял въпросът какъв да бъда в политическите си възгледи и това всъщност е много приятно състояние на духа. Имах шанса да живея и работя в интересни времена и с интересни хора. Благодарение на Земеделския съюз станах свидетел и участник в нашия преход към демокрация и това е уникален житейски опит, който трудно се повтаря.

Освен политиката, имах възможност да направя и немалко в ранните години на държавната администрация. Смея да твърдя, че благодарение и на моите усилия, в България беше създадена първата система за усвояване на едропейски фондове САПАРД. Занимавал съм се и с бизнес и, струва ми се, не без успех.

Но за мен най-важното ми постижение е прекрасното ми семейство. Всъщност то не е само мое постижение. Споделям го със съпругата ми и с двете ми деца, които осмислят в голяма степен ежедневието ми.

Да говоря за ценности и приоритети оттук нататък би било високопарно и безсмислено, защото повечето земеделци в страната ме познават. Мога да си позволя само да повторя отново, че единственият ми приоритет е да върнем заедно земеделското движение в българската политика, за доброто на България.

В какво се чувствате длъжник към земеделската кауза? Кои са вашите учители в политиката?

Чувствам се по-скоро длъжник на Земеделскя съюз, който ми даде възможност да участвам в интересни, исторически събития и в немалка степен формира житейския ми път. Иначе, всички ние сме длъжници на земеделската кауза и не е тайна, че през последните 20 години не направихме нужното, за да я съхраним и отстояваме. Надявам се да намерим сили да поправим грешките.

За съжаление, политиката ме завари доста неподготвен, само на 21 години и трябваше да се уча в движение. Хубавото е, че имаше от кого. Никога няма да забравя силното земеделско присъствие в парламентарната група на Народен съюз, срещите с изстрадалите репресирани земеделци, които не само изнесоха борбата срещу комунизма, но и дадоха началото на прехода. Нещо като училище по история и политика бяха дългите разговори с г-жа Мария Димитрова, съпругата на д-р Г. М. Димитров и нейните автентични разкази за събития и лица от земеделската история, почти ежедевното общуване с г-н Стефан Савов и възможността да работя с него и с г-жа Анастасия Мозер в продължение на години. Накратко, училище нямаше, но учители не липсваха.

Имате 220 приятели във Фейсбук, а Бойко Борисов - над 4 800. Какво поле за изява е социалната мрежа?

Вероятно Борисов не прави нищо друго пред компютъра, аз си имам и друга работа. Иначе, социалните мрежи са едно огромно ново поле за изява и, за съжаление, аз не съм от най-силните на това поле. Въпреки огромното предимство, което предлагат те, да общуваш едновременно с хиляди хора, нищо не може да замени прекия човешки контакт. В това отношение съм определено доста старомоден и си личи, но не се и опитвам да се променя. Убеден съм, че социалните мрежи и медите, ще бъдат основно средство за правене на политика в близко бъдеще и политиците ще трябва да се съобразяват с това. Предполагам, че тогава аз няма да се занимавам с политика, а новото поколение земеделци ще заемат своето място там.