РУМЕН ЙОНЧЕВ: ДПС СЕ ОПИТВАТ ДА ОВЛАДЕЯТ ПАРИТЕ ВЪВ ФОНД „ЗЕМЕДЕЛИЕ“, ГРЕКОВ Е ТЕХЕН ЧОВЕК

43918-2101-niky_1024x700_620_348
 

Румен Йончев е депутат, бивш представител на „Коалиция за България”. В момента не членува в парламентарна група. Йончев е и председател на партия „Земеделски народен съюз”, която сега е в коалиция с „България без цензура” на Николай Бареков. Разговаряме с него за скандалите в Държавен фонд „Земеделие”.

 

 -   Г-н Йончев, какво се случва във фонд „Земеделие”?

-   Това, което се случва, го предвидихме още когато беше избран този състав на ръководството на фонда, защото, ако сте забелязали, там се движат комплект двамата – заместник-директорът и директорът на фонда (Виолета Александрова и Мирослав Николов – б.а.) и никой не пита защо не ходят един по един, а си ходят заедно. И то всъщност шефът е заместник директорката, а не директорът.

-   Каква е връзката?

-   Тя е очевидна. Този екип е добре познат на всички, които са имали някога нещо общо с фонд „Земеделие”. Тези хора минават не за първи път оттам и причиняват поразии. Друг е въпросът защо сега и кой иска да ги смени. Очевидно ДПС се опитва да овладее ръководството на фонда в този междинен период, в който няма да има правителство и редовен начин за смяна на ръководството. Т.е. в близките два-три месеца да могат да управляват паричните потоци на фонда. Но това по никакъв начин не оправдава оставането на тези хора, защото те не донесоха нищо положително. Те само вкараха поредната интрига и направиха опит да въведат корупционни практики, които са въвеждали и преди. Така са работили и преди и се опитват да проведат същото и сега. В този смисъл тяхната смяна е абсолютно необходима и много закъсняла, защото за няколко месеца те с нищо не подобриха работата на фонда. Напротив – фондът е в цайтнот. Въпросът обаче е с кой ще бъдат сменени, очевидно с Явор Гечев това е невъзможно, защото той е заместник-министър.

-   Той каза, че не са му искали съгласието.

-   Не само това. Дори и да е съгласен, това не е възможно да се случи, защото той е част от контрола върху фонд „Земеделие” и не може да съвместява двете функции. Моментално би трябвало да престане да бъде заместник-министър най-малкото. Според мен е нужно да се намерят компетентни и способни хора, които да задвижат работата на фонда. Аз съм бил ръководител там преди много години, познавам добре какво върши фонд „Земеделие”. Мисля, че сега сме изправени пред най-тежката криза, която е изживявала някога фондът в дейността. Може да загубим възможности за финансиране на земеделските производители в една много трудна година, в която те търпят тежки загуби. Надявам се правителството да намери сили бързо да реагира и да ги смени с компетентни хора, дори и от средите на фонд „Земеделие”, които да продължат работата в този междинен период.

-   Вярно ли е, че има битка между БСП и ДПС за овладяване на парите на фонда?

-   Не само, че е вярно, то е очевидно. Можете да видите къде са в момента двамата (Мирослав Николов и Виолета Александрова – б.а.) – крият се в стаята на БСП. Не знам убежище ли търсят там, какво ли.

-   Редно ли е това правителство да назначава ново ръководство на фонд „Земеделие”?

-   Няма кой друг да го назначи. Очевидно е, че каквото и ръководство да бъде назначено сега, то ще бъде временно.

-   Служебното правителство може ли да стори това?

-   Да, то също би могло, но мисля, че няма време да го чакаме. Пак казвам – трябва от средите на фонд „Земеделие” да бъде избрано едно временно ръководство, което да продължи да функционира и да подписва договорите, за да могат да се финансират земеделските производители. А новото правителство ще трябва да поеме и политическата отговорност за едно ново и компетентно ръководство на фонд „Земеделие”.

-   Има ли гаранция, че лобито на ДПС, което сега се налага, ще назначи по-читаво ръководство на фонда?

-   Няма никаква гаранция. В момента битката на ДПС е за контрол върху парите на фонд „Земеделие”, а когато някой се бори за такъв контрол, той не го иска за добри цели, а за да злоупотребява в това безвремие, което следва след оставката на правителството.

-   Отстраненият шеф на фонда Мирослав Николов казва, че министър Димитър Греков е лобирал за фирма „Греком”, която е била негова до 6 юни 2013 г. Има ли основание това обвинение?

-   Г-н Греков трябва ясно да каже има ли такава фирма, имал ли е?

-   Той си каза, фирмата е прехвърлена на негов братовчед. Това редно ли е, както и да се обажда да лобира за тази фирма?

-   Това не е редно, особено ако се е обаждал. Всеки гражданин има право да е участвал в предишната си кариера и да е имал фирми, и аз съм управлявал дружества, преди да бъда народен представител. Но отдавна не участвам в това и когато има конфликт на интереси, той трябва да е ясно заявен. Не изключвам това да се е случвало, обясненията ги дължи министър Греков. Другата опасност е когато не политици, а така наречените експерти управляват и заемат политически функции - виждате какво се случва. Те не носят отговорност пред никого, министър Греков отговаря само пред себе си.

-   Той не е ли човек на ДПС?

-   Той очевидно е човек на ДПС, но отговорността не я носи ДПС в случая. Те казват – той е един страхотен експерт.

-   Лютви Местан казва, че той не е министър на ДПС.

-   Това казвам и аз – виждате до какво води така нареченият експертен екип. Същото казват и двамата шефове на фонд „Земеделие” – че били експерти. Като са експерти, тогава какво правят в стаята на БСП? Очевидно търсят защита от своите. Но и БСП трудно ги разпознават като свои. Редно е в един момент някой да даде отговор чии са. Кой предложи и избра тези двама човека за ръководители във фонд „Земеделие”. Очевидно те работят в тандем. Те са и избрани като тандем – нещо абсурдно в тази ситуация, защото всеки бива избиран заради собствените си качества, а не за двойката...

-   Вие казвате, че ги познавате. Откъде?

-   Ами, те са работили в Агенцията за рибарство и аквакултури, минавали са и през фонд „Земеделие”. Навсякъде са оставяли съмнителни следи.

-   Кога са били в тези структури?

-   И при тройната коалиция, и при ГЕРБ. Това бих казал е една добре установена бандитска групичка, която минава през тези институции, завлича нещо и оставя доста поразии след себе си. Тук се случи същото. И пак казвам – задайте въпроса – защо са двамата, защо се движат в пакет.

-   Защо?

-   Защото очевидно имат нещо общо и в личен план, колкото и да беше отричано това. Очевидно отдавна делят парите заедно, така че вие медиите трябва да им зададете тези въпроси, защото те дължат отговорите. Но най-важният въпрос е – кой ги предложи и кой ги избра във фонд „Земеделие”, за да стигнем до тази ситуация, в която всички, включително и БСП, вдига ръце от тях и започва едно криене по стаите, гонене по кабинетите, та да се включи и ДАНС накрая.

 

Източник: Агенция ПИК