​РУМЕН ЙОНЧЕВ: ​ДПС СЪСИПА БЪЛГАРСКОТО ЗЕМЕДЕЛИЕ!

 

rumen_jonchev_newjpg- Г-н Йончев, какви шансове за евродепутат ви дава 4-тото място в листата на ББЦ-ВМРО-ЗНС-Гергьовден?

За нас важни са шансовете на цялата листа, всички там ще бъдат наши евродепутати и ще работим да са възможно повече. Това е и разликата между нас и някои други противоестествени коалиции, направени за оцеляването на определени хора от близкото минало. ЗНС гледа дългосрочно на нашия съюз и тези избори са само началото.

- ЗНС беше член на ЕНП до коалицията ви с ББЦ. Обяснете какво се случи, защо ви изключиха?

Изключиха ни, защото сме на път да променим политическата конфигурация у нас. ГЕРБ разбраха, че се формира нов политически център, който ще ги измести и употребиха всички средства, за да ни елиминират. Със СДС и остатъците от десницата се справиха лесно, като ги прегърнаха смъртоносно. Ние се оказахме по-издържливи. Все пак нашето движение е на 115 години и да не забравяме, че изборите се провеждат в България и победителите ги определя българският народ, а не чиновниците в Брюксел.

- Защо за ЕНП нямаше проблем когато бяхте в "Коалиция за България" с водеща партия БСП, чийто лидер е и председател на вражеската им ПЕС?

Нямаше проблем, както няма проблем и в Германия и в доста други страни. Политиците в Европа не са врагове, а опоненти. Само у нас политическата завист и омраза раждат такива проблеми. ГЕРБ успяха да превърнат ЕНП в поле за своите вътрешнополитически разпри. Проблем имаме и ние с ЕНП, защото не приемаме Борисов и Цветанов да я олицетворяват в България. Докато това е така, ние няма как да сме заедно.

- Към коя от големите групи в Европарламента се ориентира ЗНС заедно с коалицията около ББЦ?

ББЦ стои доста солидно в центъра и това всъщност ни сближава. В същото време ЕНП трайно се ориентира към десницата у нас и това ги прави не най-добрия избор за нас. Заедно с ББЦ ще търсим онази група в Европейския парламент, която най-добре ще служи на българския интерес, нямаме намерение да ставаме част от голямата машина, която обслужва само големите в Европа.

- Като лидер на земеделска партия как ще коментирате разпределението на субсидиите в сектора. Какво трябва да се промени? Нямате ли усещането, че Европа дава пари, тук ги разпределяме към едри стопанства, а дребните едва оцеляват?

Като земеделец, аз наблюдавам внимателно сектора вече 20 години и виждам, че проблема всъщност е в изкуственото шаблонно прилагане на мерките на Общата селскостопанска политика на ЕС в България, без да се отчитат спецификите на страната. Една политика, разработена за западноевропейските условия на устойчиво дребно и средно земеделие, беше приложена тук в условията на разпадащо се централизирано стопанство. Така се роди земеделският Франкенщайн, огромните монокултурни стопанства, които напълно скъсаха връзката на селата със земеделието и акумулираха голяма част от субсидиите. Семейното земеделие така и не получи шанс у нас. Това е една силно рискова и нестабилна структура на земеделието и по никакъв начин не изпълнява целите и задачите на европейското подпомагане. ЦЯЛОТО ИНТЕРВЮ С ЛИДЕРА НА ЗЕМЕДЕЛЦИТЕ ЧЕТЕТЕ ТАЗИ СЪБОТА В 24 ЧАСА.