Председателят на Земеделски народен съюз заедно със земеделци от Дупнишко почетоха участниците в сраженията след Деветоюнския преврат

 
Румен Йончев заедно с регионалния лидер на Земеделски народен съюз – Вергил Кацов, както и земеделци от Дупнишко почетоха паметта на участниците след  Деветоюнския преврат през 1923 г. в местността Крушовица, в района на Дупница. Тази година се навършват 97 години от кървавите юнски дни, когато е свалено от власт демократично избраното правителство на Александър Стамболийски. 
дупница
Лидерът на ЗНС, Румен Йончев заяви: „Важно е да не забравяме историта. По-важен е обаче съвременният опит за очерняне на земеделското движение, а именно опитът да се внуши, че превратът може да бъде път към демокрацията. Всъщност от 9 юни започват всички проблеми пред българската демокрация, затова е време тази страница от историята да бъде прочетена грамотно. Земеделското е първото народно, масово и демократично избрано правителство в страната, а следващото слага началото на серия от насилия, които продължават до след 9 семптември 1944 г. Земеделското движение е живо и ние тук сме доказателството. Искаме в бъдеще да работим за демокрацията на България и наш дълг е да я пазим. Убеден съм, че с хора като вас ще успеем”.  
Регионалният лидер - Вергил Кацов, който е и член на Постоянното присъствие на Земеделски народен съюз, благодари на всички съмишленици, които почитат делото на предците си и отправи апел: „ Нека заедно да запазим историята и да я предаваме на бъдещите поколения, за да не повтарят грешките й”
В знак на почит поднесоха венци и цветя на паметната плоча в местността Крушовица и запазиха едноминутно мълчание.