Народен съюз предлага имената на институциите ни да се изписват на кирилица в мрежата

19275169_694398607414518_5401102998584918807_n  Използването на кирилицата в дигиталното пространство е едно добро законодателно решение, което е редно да се впише в закона, препоръча председателят на Народен съюз Румен Йончев. Това стана по време на дискусия днес, 22 юни, в парламента за приемане на Закон за българския език. Експертната кръгла маса бе организирана от вносителите на проектозакона от ПГ Обединени патриоти и АСОРТИ.

  Румен Йончев обясни, че ако това предложение се запише в закона, всякакви търговски съобщения и уведомления пораждат правни последствия, ако не са изпратени по съответния начин на български език. „Това ще накара търсачите на технически решения да ги намерят, защото останалото е техническо решение. Законодателят спира до тук“, се аргументира председателят на Народен съюз.

  Йончев обърна внимание, че е необходимо имената на страниците на институциите в интернет също да се изписват на кирилица. Той даде за пример институцията „Народно събрание“, което в мрежата се чете като „parliament.bg“, а „Министерски съвет“ – се чете „government.bg“. Той подчерта, че това е една не разумна практика. „Ние да превеждаме имената на институциите си на английски език и ги написваме в дигиталното пространство по този начин. Няма друга страна, в която да се изписват така“, поясни Йончев. Той даде за пример и нашите съседи в Македония, които също пишат на кирилица – там сайтът на правителството се изписва с македонска дума „vlada“, а не както при нас английската „government“.

  Йончев подчерта, че този въпрос трябва веднъж за винаги да бъде решен в полза на българския език, а не на превода на българския език. „Иначе оставаме с впечатлението, че сайтовете ги правим за пред чужденците, а не за пред българските граждани, които са основните ползватели, защото те оттам черпят информация за това какво се случва в институциите“. 

  На финала Йончев заключи, че всичко се решава в парламента и от тази сграда трябва да тръгне промяната.