Народен съюз подкрепя засилването на мажоритарния елемент в изборния процес и предлага мажоритарен избор на областни управители

1  Явор Хайтов, зам.-председател на Народен съюз, и Вергил Кацов, член на ИС на Народен съюз, изразиха подкрепа за мажоритарен изборен елемент особено за областните управители, днес (21.06.2017г.), на среща в парламента във връзка с въвеждане на мажоритарна изборна система у нас. 

  Зам.-председателят на Народен съюз заяви, че все пак в България съществува цялостна форма на мажоритарен избор и това са местни избори (за кметове на общини), както и президентските избори. Явор Хайтов допълни, че мажоритарния принцип не трябва да се ограничава само до тези два избора, а областните управители в цялата страна трябва да се избират също пряко от народа. В тази връзка зам.-председателят на Народен съюз обясни, че областната администрация е раздута – „всеки един областен управител е с минимум двама заместници, с главен секретар на областната администрация, друга обща администрация, шофьори и т.н.“. Според Хайтов даже не е необходимо да има 28 областни администрации, което би довело да по-малко разходи от бюджета и от събраните данъци от хората в страната. „Тези пари биха могли да се използват за други необходими разходи“, обясни той.
Явор Хайтов е категоричен, че има няколко неща, които могат да спомогнат за подобряване на живота в България – по-малко държава, по-малко натиск върху бизнеса, по-лесно да се прави бизнес в България и най-важното данъците да се изразходват в полза на хората.