Конференция и изложба за 140 години от рождението на Александър Стамболийски събра земеделските организации

 

Всеки път тръпнем, когато се обръщаме към историята на Александър Стамболийски, проследяваме живота и мъченическата му смърт. Политическите убийства са срамна част от българската история. Веднага може да се сетим за убийствата на двама държавници Стефан Стамболов и Александър Стамболийски. Но Стамболийски остава в историята не толкова заради смъртта си, а заради стореното през краткия му живот за България и земеделската организация. Няма друг български политик, който да е останал в историята като идеолог, идеолог на земеделското движение, което чества тази година 120 години от създаването си, това заяви Румен Йончев, председател на Земеделски народен съюз (ЗНС), по време на тематична конференция, посветена на 140 години от рождението на Александър Стамболийски. Завещаната ни от Александър Стамболийски земеделска идеология е особено актуална днес, когато се вижда, че нито леви, нито десни политически партии успяват да реагират адекватно на обществено-политическите очаквания на гражданите, подчерта Йончев. Организираният от ПП „Обединени земеделцифорум събра на 14 март т. г. в залата на Държавна агенция “Архиви” представители на различни земеделски формации, политици, общественици и граждани.

14 mart

Сред гостите бяха Спас Панчев, председател на ЗС „Александър Стамболийски”, Явор Хайтов, зам.-председател на ЗНС, Борислав Алексиев, зам.-председател на ПП „Никола Петков”, Жаклин Толева, председател на БДФ, Захари Петров, председател на РДП, историкът Стоян Райчевски и доц. Драго Михалев, председател на Съюза на репресираните в България от комунистическия режим.

Александър Стамболийски е една от ярките и значими личности в нашата нова история. За съжаление през всичките тези години продължават да се лансират неверни и неточни оценки за него и за неговата политическа дейност. А в днешните времена някои си служат с името му без да могат да правят и част от неговата вътрешна и външна политика”, заяви историкът Илия Стефанов. Той говори за живота и политическата дейност на земеделския водач, който не се бои да се противопостави на статуквото на властта.

Зам.-председателят на Обединени земеделци инж. Емил Йончев също изрази несъгласие с негативните изявления за личността на земеделския водач и изтъкна факта, че и днес професори говорят неистини за Стамболийски и учат на тях студентите си.

Зала в новата сграда на Народното събрание да носи името на земеделския водач, политик и държавник Александър Стамболийски предложи Петя Ставрева, председател на ПП Обединени земеделци”. На форума лидерите на земеделските организации призоваха за продължаване на консолидацията на земеделското движение.

Докато траеше конференцията, в залата на ДА Архиви беше разположена, изготвената по идея на Явор Хайтов, зам.-председател на ЗНС, изложба, посветена на живота и делото на Александър Стамболийски. Изложбата съдържа двадесет платна и беше за първи път показана през юни 2016 г. във фоайето на Народното събрание. Изложбата може да бъде видяна в залата на “Московска” 5 до 22 март т. г. включително.