ББЦ, ЗНС и „Гергьовден“ подписаха коалиционно споразумение

Лидерите на "България без цензура", "Гергьовден" и Земеделския народен съюз подписаха споразумение за съвместно явяване на предстоящите избори. Името на новата коалиция ще е Коалиция от партии "България без цензура".

Взехме решение да се явим на следващите избори в партньорство с формациите, които са показали лоялност на предишния вот. Това каза по време на пресконференция лидерът на "България без цензура" и зам.-председател на групата на ЕКР в Европарламента Николай Бареков. И гергьовци, и земеделците постигнаха добри резултати на местата, където имат  структури, в които са силни. Това, което постигнахме на последния вот, трябва да го затвърдим на  тези избори.

Коалицията ще има трима съпредседатели. Тя ще има Коалиционен съвет и говорители. От страна на ББЦ говорители ще са Рада Коджабашева, Росен Петров и Светлин Танчев. Говорител на "Гергьовден" ще е Любен Дилов-син, а на земеделците – Явор Хайтов.

За нас най-важното е, че успяхме да запазим едно партньорство, да го стабилизираме и да го направим успешно, каза лидерът на земеделците Румен Йончев. За ЗНС е много важно, че за първи път има истинска балансирана коалиция, която е в центъра. Разчитаме с нашите партньори да бъдем важна и незаобиколима сила в следващия парламент. Според него ситуацията е изключително трудна и в икономически, и в политически план и реформите не търпят отлагане.

Лидерът на ББЦ съобщи още, че тази сутрин е изпратил писмо до ЕК, която да поеме част от негативите, които българското селско стопанство би понесло от санкциите на Русия. "Питам къде са останалите евродепутати, които отказват да чуят проблемите на производителите", обяви Бареков. Според него от ситуацията ще се възползват големите западни търговски вериги, които ще направят дъмпинг на цените и от там най-пострадали ще са самите производители, а за най-малките това ще е фатално.

Другият проблем, за който той е сезирал Комисията, е за болестта "син език". Според него българската държава действа неадекватно в справянето със заразата. Истината е, че хората не искат да се простят с животните си, защото парите, които им дават чиновниците, са недостатъчни за една овца, разясни Бареков.