12 юни 2011 г., Национален възпоменателен събор на Янини грамади

12 юни 2011 г., Национален възпоменателен събор на Янини грамади, Славовица

История, писана с кръв, не може да бъде заличена

Хиляди земеделци от цялата страна се стекоха на 12 юни т.г. на Янини грамади на Националния възпоменателен събор по повод 88 години от зверското убийство на земеделския лидер и държавник Александър Стамболийски. В събора, организиран от Земеделски народен съюз (ЗНС) и Земеделски съюз (ЗС) „Александър Стамболийски”, се включиха и земеделци от БЗНС и Политическа партия „Никола Петков”. Сред участниците в поклонението бяха Георги Първанов, президент на РБългария,
и Тодор Кавалджиев, вицепрезидент на РБългария (1997-2001 г.). 
Отново сме заедно тук на Янини грамади – на нашата земеделска Голгота, за да почетем паметта на един от най-великите българи, един от най-великите държавници и водач на Земеделския съюз – Александър Стамболийски. От много отдавна този събор не е вече само събор на опечалените земеделци – превърнал се е в празник, тържество на безсмъртните идеи на Стамболийски, на безсмъртието на Българския земеделски народен съюз. С тези думи председателят на Земеделски народен съюз Стефан Личев се обърна към участниците в събора.
Преди това гвардейският оркестър при националната представителна рота изпълни химна „Мила родино”, над Янини грамади се разнесоха и свидните стихове на Иван Вазов „Сей, земедецо, днес му е времето”.Tържествена панихида в памет на Александър Стамболийски и хилядите земеделски мъченици отслужи отец Иван.