Приветствие по случай Възкресение Христово

                      Скъпи земеделци,

Преди всичко, изскам да поздравя всички с Възкресение Христово и да пожелая на вас и вашите семейства и близки здраве и благополучие. Изминалите дни бяха белязани от прекрасните пролетни християнски празници Великден и Гергьовден, които са дълбоко свързани с българския дух и имат особено значение за всеки земеделец. В тези дни на ново начало и празнично вдъхновение, ние българите за пореден път сме изправени и пред избора за бъдещето на родината ни.

Празничната пауза в предизборната кампания е повод за всеки един да направи преценка на чутото и видяното, на всичко случило се през последните четири години и на онова, което научихме през последните дни и да вземе своето решение като гражданин и земеделец, за това в каква България искаме да живеем. Този размисъл стои и в основата на решението на Постоянното присъствие на Земеделски народен съюз да участваме заедно с нашите приятели от Земеделски съюз “Александър Стамболийски” на предстоящите избори в рамките на Коалиция за България. Целта е една – да върнем България към нейното нормално развитие, към демократичните устои, за които поколения земеделци са се борили и към икономическия просперитет, който ни е толкова нужен днес.

Страната ни се намира в икономически колапс, който ни връща десетилетия назад. Цяло едно поколение млади българи, родени в демократична България е обречено на бедност, безработица и бива системно прогонвано от родината в търсене на оцеляване по света. Същевременно възрастните, онези, които понесоха най-голямата тежест на прехода, живеят в мизерия и са лишени от елементарното право да получават достойни пенсии и достъпно здравеопазване за своите старини. Докато властващите броят отрязаните лентички и километрите магистрали, българските села обезлюдяват и цели райони на страната заприличват на труднодостъпни гета населявани от малцина възрастни и безработни хора живеещи в пълна нищета.

На този фон, някак странно изглежда поредното роене на партии и множеството участници в изборите на 12 май. Непонятно е как по време на тежка икономическа и политическа криза, повечето партии участващи в изборите се борят за постигането на субсидия за своето съществуване, а не за правото реално да решават проблемите на страната. Именно поради това, Земеделски народен съюз взе трудното, но отговорно решение да обедини усилията си с онези, които са на страната на демокрацията и промяната в тези избори и да работи за интересите на България. За щастие, ние не сме сами в тези наши усилия.

В навечерието на Възкресение, на 2 май, когато отбелязахме 87-мата годишнина от смъртта на един от основателите на земеделското движение Цанко Церковски, ние подписахме меморандум за земеделско единство с ЗС “Александър Стамболийски”. За първи път, двете най-големи съществуващи земеделски организации очертаха ясно пътя и стъпките, които заедно трябва да извървим, за да има един силен Земеделски съюз, който да заеме своето място в политическия живот на България. Това е нещо, което ние дължим не само пред паметта на Дядо Цанко Церковски, на основателите на земеделкия съюз и на безбройните негови всеотдайни дейци, дали всичко от себе си за България. Ние земеделците дължим това и на цяло едно новото поколение българи, които искат да останат и да живеят добре в своята родина, да развиват българското земеделие и своя бизнес в селата и селските райони на нашата красива страна. Тази цел си струва и ние няма да пестим всякакви усилия по пътя към нейното постигане. Същевременно оставаме отворени към всички земеделци, към всички течения в земеделското движение формирали се в последните години, защото Земеделския съюз е един и само от нас зависи да го възкресим.

Председател на ЗНС

Румен Йончев